Thursday 17 October 2013

JENIS KAMBING YANG SESUAI UNTUK DIBAKAR

JENIS KAMBING YANG SESUAI UNTUK DIBAKAR

post kali nie, kita akan fokus pada daging kambing itu sendiri plak..

untuk projek DIY ni, kami mencadangkan untuk anda mencuba kambing import new zealand nie. ni ada sedikit sedutan teks dari sebuah website..


"A little bit about the quality of our beef and lamb
It’s important not to take for granted the quality of the beef and lamb we have here at our fingertips living in New Zealand – we are very lucky indeed. Our beef and lamb are raised out in the fresh air of Heartland New Zealand, eating only grass and natural hay and silage. We’re lucky enough to have some of the best in the world. This is why I encourage you to always look for the New Zealand Beef and Lamb Quality Mark when buying beef and lamb – that way you know you’re buying the highest quality meat New Zealand has to offer."

mesti ramai yg still blur apa beza lamb dgn mutton..??...lamb sebenarnya kambing or daging daripada kambing yang berusia kurang daripada 2 tahun..rasa daging still kurang bau hamis dan daging lebih lembut or lebih juicy apabila dipanggang. Oleh sebab itu, pihak kami hanya memilih "Young Premium New Zealand Lamb" ataupun senang kita nk panggil "kambing muda new zealand". 


ada 3 level lamb ni sebenarnya iaitu:-

i) milk fed : the best quality yang kita boleh dapat. tetapi agak mahal dan susah nak dapat dipasaran Malaysia. bebas daripada apa2 suntikan dan antibodi.


ii) grass-fed : lamb yang diambil setelah 3-6 bulan selepas milk fed. biasanya akan dibiarkan sehingga setahun atau lebih (1-2 tahun). kualiti masih baik dan dikategorikan dalam premium meat. kebanyakkan lamb jenis ini daripada new zealand dan australia kerana persekitaran yang sesuai dan bekalan rumput yang bebas kimia dan bersifat organik. 






iii) grain-fed : kebanyakkan lamb akan diberikan makan grain selum dijual or diimport bagi membesarkan saiz dagingnyer. masih dilabel sebagai premium meat pr diletak label "USDA".




No comments:

Post a Comment